Düzova’da 6 gündür elektrik yok, muhtar istifa etti: Cehennem sıcaklığında elektrik ve suyumuz yoktu
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde yaklaşık 140 konutun bulunduğu Düzova Mahallesi’nin elektriği Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), “sondaj borçları” nedeniyle 11 Ağustos’ta. Köyde 20 hanenin ekonomik nedenlerle ödeyemediği elektrik borcu nedeniyle tüm köy 6 gün elektriksiz kaldı. Hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, güçlüklerle karşılaştı.
MUHTAR İSTİFA ETTİ: DİYALİZ HASTALARI VAR
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Mahalle muhtarı Necat Ertem duruma tepki göstererek istifa etti. Çınar Kaymakamlığına giderek istifa dilekçesini sunan Ertem, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Mahallede yaklaşık 800 kişi yaşıyor. Mahallemizde 20’ye yakın kuyu açılmış durumda. Kuyu sahiplerinden birkaçı elektrik borcunu DEDAŞ’a ödemediği için DEDAŞ Kurumu ile sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların çözümüne yönelik tüm çabalara rağmen DEDAŞ Kurumu bir türlü anlaşmaya varamıyor ve bazı devlet kurumlarının gücünü arkasına aldığı için sürekli sorun çıkarıyor. Mahallede çok sayıda diyaliz ve makine bağımlısı hasta var. Elektrik kesintisi nedeniyle bu hastaların yaşamları tehlikede ve hiçbir devlet kurumu sorunu üstlenmedi. Her zaman DEDAŞ kurumunun yanında oldu ve mahallelinin mağduriyetlerini giderecek adımlar atmadı… Muhtarlık makamına oturmanın bir anlamı yok çünkü selden susuz kalan mahalle sakinlerine karşı sorumluluğumu yerine getiremedim. mahallede uygun elektrik yok.”
SULAR DA KESİLDİ
Amida Haber’de yer alan habere göre, elektrik kesintisi nedeniyle köyün suyu da kesildi. Su sıkıntısı nedeniyle hayvanların temizlik, yemek, çocuk bakımı gibi günlük rutin işleri ve su ihtiyaçları imkansız hale geldi. Köylüler, içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için çevre köylerden traktörlerle su taşıyor.
‘ÜÇÜNCÜ KİŞİYİ CEHENNEM SICAKLIĞINDA BIRAKTIK’
Muhtar Necati Ertem, “Köyde 120 evin tapusu var, 20 ev Tapu Müdürlüğü’ne harç ödeyip gerekli işlemleri yapmasına rağmen tapularını alamıyor. Bu nedenle abonelik yapılmadı. Yeter artık bu zulüm Cehennem sıcağında elektriksiz ve susuz kaldık. 2023 yılında DEDAŞ, devletin gücünü arkasına alarak mahallemizi bir yudum su ile terbiye ediyor.”
SOLUNUM CİHAZI KULLANILAMAZ
Bu durumdan en çok mağdur olan mahalleli kadınlardır. Kayınvalidesinin elektrik kesintisinden sonra solunum cihazı kullandığını ve zorlandığını ifade eden Meryem Ertem, “Kayınvalidem yaşlı ve birçok hastalığı var. Bir şey yapamıyoruz” dedi.
Ayşe Kanat, “Elektriğimizi kesip gittiler. Dolaplarımızda hiçbir şeyimiz yok. Yukarıdaki köyden su getirdik, elde çamaşır yıkadım” dedi. Şirin Kanat, “Elektrik yok, şarj yok, iletişim yok, zaten zor şartlar altında yaşıyoruz. Şimdi hayatımızı cehenneme çevirdiler” ifadesini kullandı.
‘ÇOCUĞUM OKSİJEN TÜPÜYLE YAŞIYOR’
DEDAŞ’a tek kuruş borcu olmayan ve mahallenin elektriği kesildiği için mağdur olan Ahmet Kanat, “Aboneliğim var. Bir kuruş borcum yok. 20 sondajda 140 ev mağdur oldu. Buna hakları yok, buradan gideceğiz, elektrik su olmadan burada ne yapacağım? Çocuklarımdan biri engelli ve oksijen tüpüyle yaşıyor. Tek geçim kaynağımız çiftçilik. DİSK’i aradım su istedim, getirdikleri sular kokuyor, ne hayvanlar içebilir, ne de biz içebiliriz” dedi.
Suların kesilmesinden bu yana 5 hayvanının telef olduğunu söyleyen Nezir Kanat, “150 hayvanım var. Her gün başka bir köyden su getiremiyoruz. 140 kişiye yetecek kadar su getirme imkanımız yok” dedi.
‘OĞLUMU MUHALEFETTEN DÖVDLER’
Vali, kaymakam ve DEDAŞ’ın birbirine sahip çıktığını söyleyen Sabiha Kanat, oğlunun kesintilere tepki gösterdiği için darp edildiğini belirtti. Kanat, “DEDAŞ ile devlet dost oldu, bizi mahvettiler. Çocuklarımız elektrik kesintisine karşı çıktı, dövdü, oğlumun çenesini kırdı. Çocuğumun vücudunda morluklar var. Dün 13 direği kaldırdılar. Madencilik bizi vatandaş olarak görmüyor, bırakın bizi başka yere götürsünler” dedi. (HABER MERKEZİ)